tisdag 18 maj 2010

Lovsång till naturen

Efter några dagar på alla fyra i rabatterna, som är mest fyllda av det som inte ska vara, känner jag mig hugad att uppstämma en lovsång till naturen – eller snarare till utvalda delar av den.

Som framgår av namnet bor vi ju på skogstomt där merparten mark inte är störd av ivriga fingrar även om jag som nyinflyttad i min vildaste fantasi såg en prunkande trädgård, som trädgårdsredaktörerna stod i kö för att få besöka och göra hemma hosreportage om!
Nåja, det är den också  - prunkande alltså -  men på naturens eget sätt.



Vitsipporna bildar täta mattor och jag bortser från att det är den tilltagande försurningen som gynnar utbredningen eller kan det vara den globala uppvärmningen? Det är vita mattor inbäddade i grönt och så långt från vinterns snö som man kan komma! Vem kan ha skrivit om dem??





Invävt i det vita lyser det blått, men inte att blanda ihop med hon som niger uti backarna. Nej, det är vintergrönan som kommit hit för att stanna. Den är känd sedan 1800-talet och är en odlad art som ofta också förvildas och om jag förstått min trädgårds bakgrund rätt, så gjorde den också sitt intåg här som odlad, nu är den förvildad. Och som förvildad trivs den och vandrar ogenerat runt precis vart den vill.






Att säga att jag har mattor av blåsippor vore att göra som storfiskaren – nej, jag har små dungar utspridda över tomten, men också de tycks trivas och bli fler och fler, det får mig att se med aningen fördragsamhet på mina grannar, myrorna, på vars meny blåsippefrön är en vårdelikatess!





Gullvivorna trivs bättre i grannens gräsmatta, kanske störs de av min kirskål men å andra sidan har vi båda– men mer om det litet längre fram- ett hav av liljekonvaljer. Och medan vi väntar på dem, kan Piraten ändå som Ferdinand sitta och lukta på blommorna!





Med dessa njutningar på näthinnan blickade jag ut över mina nyklippta gräsmattor, de såg absolut inte ut som reklam för ett mycket effektivt antimossmedel!

Det sägs att trädgården är en form av självbiografi.  Det tål att tänka på både en och två gånger!

När jag sen kom in, möttes jag av ett bidrag till vårt hushåll, en liten ödla låg vid min matstol.
Jag har framfört mina tack för hjälpen och diskret återbördat den till moder natur. Och jag är nog litet glad över de minas generositet, de smusslar inte undan sina fynd!

1 kommentar:

  1. Haha..Vilken härlig blogg! Det gäller att se det positivt med en skogstomt och det är minsann inte alla som har det. Vintergröna är ju fin marktäckare och hellre det än en kal fläck med bara jord.*ler* Harmonisk bild på Piraten som ser till att njuta av våren på sitt sätt. Att man sen får lite överraskningar och gåvor från sina kära..det hör ju liksom till. De kanske bara tagit fel på morsdagen??
    Härliga bilder och underfundig text..Här finns inga utrymmen för kritik utan bara rosor i stora fång!!*ler*
    Kram från en annan som kämpar på alla fyra..

    SvaraRadera