söndag 3 oktober 2010

Lägesrapport från Svamptjäll



Tassemarkerna kallar och medmänniskan ger sig ut med tomma korgar ensam i närskogen eller i det bästa av sällskap långt från gångavståndoch njuter skogens alla fröjder till 110 %, under tiden bearbetas idéer och utkast av de grå cellerna. Så medan säsongen tas till vara och vinterförråden fylls på med läckerheter börjar jag därför denna gång från slutet. Dvs här följer några favoritrecept i väntan på hur det egentligen gick till då korgen fylldes.


Soppa på trattkantareller 1:
300 g färska (30 g. torkade trattkantareller, 2-3 schalottenlökar, 1-2 vitlöksklyftor, 100 g smör, ½ dl vitt vin, 6 dl grönsaksbuljong, 2 dl vispgrädde, finhackad bladpersilja, salt och peppar.

1. Skala och finhacka lök och vitlök, hetta upp 2 msk av smöret i en kastrull och fräs svamphack, lök och vitlök i ca 5 min

2. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong och grädde och låt sjuda i ca 10 minuter.

3. Mixa soppan helt slät i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan bli varm. Vispa i det resterande smöret och smaka av med salt och peppar.


Receptet är hämtat ur Skogens mat. En resa i litteraturens landskap, en bok som jag fick av museets bibliotek då jag började min frihet. Boken är en njutning att läsa, soppan en lika stor njutning för gommen!

Soppa på trattkantareller 2:
1 l färska (20 g torkade) trattkantareller, en klick smör, 4 msk vetemjöl, ca 1 l buljong, 1 msk tomatpuré, 1 ½ dl grädde, ca 1 msk roquefortost, ca 1 tsk citronsaft, litet persilja.


1. Lägg smör i en kastrull och lägg i svampen, låt koka ihop under ett par minuter.

2. Tillsätt vetemjölet och rör väl. Häll i buljongen, men bara litet i sänder. Rör hela tiden ordentligt.

3. Smaksätt med tomatpurén och roquefortosten.

4. 4. Låt allt koka i ca 10 minuter.

5. Tillsätt grädden och citronsaften. Smaka av.

6. Strö över persilja och servera soppan het.

Denna soppa var mitt första möte med trattkantarellerna. Gissar att receptet är klassiskt och har själv hämtat det ur Skogens skafferi, en julklappsbok från k.syster långt innan jag själv hittat ut i markerna igen, det var mycket bläddrande och suktande då!

Syltade trattkantareller:
5 l trattkantareller (1 l)
1l vatten (2 dl)
2,5 dl ättikssprit (0,5 dl)
1 kg strösocker (2 hekto)
1 ½ - 1 tesked kryddnejlikor
1 tsk muskotblommor
ca 2 tsk bitar av färsk ingefära

Koka upp lagen, lägg i kryddorna och svampen. Sjud utan lock i ca 2 timmar. Häll över på burkar.

Receptet fick jag av min minst lika inbitna men betydligt kunnigare vän och "säkerhetsventil" förra året och det blev genast en jättefavorit. Gott både till kötträtter, pajer och ostbrickor, har ännu inte prövat men tror att även efterrätter skulle höjas någon nivå!

Och när detta läses befinner jag mig sannolikt andäktigt knäböjande i grön mossa och nöjd med att dessa recept också kan komma andra till glädje samtidigt som jag nu har dom i säkert förvar.


foto "G"

5 kommentarer:

  1. Tack! Bönhörd :-) Och så hungrig jag blev nu. Sopporna verkar ljufliga! Skulle genast tillagas om jag bara hade ingredienserna. Tror du det funkar med champinjoner på burk? *skratt* Kanske inte ett så bra förslag. Får gräva lite i frysen och se om jag har något annat att stoppa i mig. Hjortstek har jag, och det hade ju varit underbart med kantareller till - kantarellsås... mums! Det är bara att lyckönska dig till härliga tassemarker även ute i skogen.

    SvaraRadera
  2. Sorry att tekniken ännu inte löst leveranssidan, annars skulle du omedelbums fått en stor påse så klart. Men hjortstek lät heller inte dumt!

    SvaraRadera
  3. Ja då förstår jag att du fortsätter jaga guld i skogen om du innehar sådana recept. Här är vi lite dålig på att äta svamp över huvudtaget men de syltade lät gott..även om jag lever med en "sockerallergiker". Kan tro att nalle i skogen fått äta sig mätt före vintervilan då det verkar finns HUUUR mycket svamp som helst. Kul att göra sådana fynd..jag vet hur det känns..hihi!

    SvaraRadera
  4. Du tänkte väl inte på den där ringlande varelsen?!

    SvaraRadera
  5. Nu är jag sent ute med att läsa ditt inlägg. Men måste säga att bilder och recept får det att vattnas i munnen. De syltade lät särskilt spännande! Här har vi också haft mängder med svamp, men också mängder med vildnassar som bökat upp bestånden och låtit sig väl smaka...

    SvaraRadera